Orthomoleculaire geneeskunde

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door Prof. Dr. Linus Pauling (tweevoudig Nobelprijswinnaar en de vader van de “orthomoleculaire gedachte”). Hij definieert de orthomoleculaire geneeskunde als: “De behandeling van ziekten door organen te voorzien van een optimale omgeving, vooral de optimale concentratie van stoffen die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn, te weten: vitaminen, mineralen, zouten, spoorelementen, aminozuren, eiwitten en enzymen.”

Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of optimaal. Moleculair betekent: voor de moleculen. Orthomoleculaire stoffen zijn stoffen die voornamelijk van nature in de voeding voorkomen. Voedingssupplementen bestaan dan ook uit in de natuur voorkomende stoffen die in een farmaceutische toedieningsvorm als aanvulling/ondersteuning op de dagelijkse voeding gebruikt worden.

Het belang van voeding voor de gezondheid werd al in de oudheid onderkend door de priester, arts en filosoof  "Hippocrates" ook wel "Vader der geneeskunde" genoemd. Twee stellingen van Hippocrates (ca. 460-373 v. Chr.) over gezondheid luiden:

‘Wat ook de vader van een ziekte is, 
de moeder is altijd een verkeerde voeding’ 
                                                                                                   'Uw voeding is uw geneesmiddel, 
                                                                                                   Uw geneesmiddel is uw voeding’

Waarom goede voeding in combinatie met voedingsupplementen geen overbodige luxe is

Voeding is de basis van onze gezondheid, maar het is  in deze tijd ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. We eten vaak te veel, te vet en teveel suikers. Verder eten we onregelmatig en stoppen ons lijf vol met stoffen die ons lichaam niet herkent (o.a. E-nummers). Aan de andere kant zitten er in ons gezonde voedsel steeds minder voedingsstoffen. Niet alle periodes in ons leven verlopen even rustig en er zijn perioden in ons leven waardoor een grotere behoefte aan voedingsstoffen ontstaat.
Bijvoorbeeld door stress, onregelmatig leven, roken, alcohol, etc. Dit geldt ook voor periodes van groei, ziekte, herstel of bij het leveren van topprestaties. Dan is het geen overbodige luxe om naast een uitgebalanceerd voedingspatroon regelmatig een hoogwaardige (multi)vitamine-, mineralenpreparaat en /of vetzuren te slikken. Gezonde voeding (liefst biologisch) is voor het herstellend vermogen van uw lichaam belangrijk.

Bij het gebruik van supplementen is het belangrijk dat wat je slikt ook is wat je nodig hebt. Het kopen van bijvoorbeeld een willekeurige multivitamine betekent niet altijd dat wat je gekozen hebt ook optimaal wordt opgenomen en verwerkt in je lichaam. Door de effectiviteit (opname) te testen met de Bio-tensor® is het mogelijk om producten en combinaties van producten te testen die elkaar ondersteunen en daardoor een hoger rendement geven voor je gezondheid.

Als je het menselijk lichaam vergelijkt met een auto, dan vormen de primaire voedingsstoffen, oftewel je dagelijkse voeding,  de brandstof van de motor en de secundaire voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, zouten, spoorelementen, aminozuren, eiwitten, enzymen en plantenextracten) de ontsteking van de motor. Geen of een slechte ontsteking en de motor zal niet lopen. Supplementen kunnen in deze analogie beschouwd worden als de vonk van de bougie. Hoe krachtiger de vonk van de bougie, des te beter zal de verbranding van de brandstof zijn. Samen zijn zij dus bepalend voor de kwaliteit en de prestatie van het verbrandingsproces, alsmede de kwaliteit van de uitlaatgassen en de duurzaamheid van de motor.

De aanwezigheid van klachten, ziekten en vermoeidheid (bijv. niet goed herstellen na een griep, operatie, trauma,  zwangerschap, etc.) zijn vaak een aanwijzing voor een verhoogde specifieke behoefte aan extra voedingsstoffen.

Wie goed voor zijn lichaam zorgt en het van de juiste stoffen voorziet, zal op de lange termijn minder gezondheidsproblemen tegenkomen en hierdoor een betere kwaliteit van leven ervaren. Goed voor je lichaam zorgen is in veel opzichten (kosten en moeite) een lange termijn investering waar je veel plezier van kunt hebben.

   
 
Saffier 34, 1625 RB Hoorn
M 06 - 105 207 68