Dr. Schüsslers celzouten – “Zout is leven”

Het menselijk lichaam kan niet zonder zouten. Dan praat je niet over keukenzout, maar over zouten in de vorm zoals ze in het menselijk lichaam voorkomen (in ionvorm).

Dr. Schüssler (1821-1898) ontdekte tijdens zijn werk als arts en biochemicus  dat als hij het lichaam van iemand die zojuist was gestorven cremeerde en daarna de as analyseerde, de as nog maar bestond uit twaalf ingrediënten, te weten de 12 celzouten. Hierbij ontdekte hij dat ontbrekende zouten leiden tot ziekte en gezondheidsproblemen.

De door hem ontwikkelde celzouttherapie is er dan ook op gericht om deze tekorten aan te vullen. Deze zouten zijn gebonden aan de functie van elke lichaamscel en zijn nodig om de uitwisseling van stoffen binnen en buiten de cel goed te laten verlopen. Hiervoor is een juiste verhouding nodig. Is deze verhouding verstoord, dan raakt een organisme uit balans. Met een aanvulling van celzouten kan de disbalans weer worden opgeheven. Hierdoor worden de voedingsstoffen die u tot u neemt weer beter benut en kunnen bijvoorbeeld vermoeidheids- of andere klachten afnemen.

Deze zouten worden nog steeds gemaakt volgens de klassieke receptuur van Dr. Schüssler (gewonnen uit natuurlijke bronnen, vooral bronwater en alleen verwreven).

Factoren waardoor tekorten aan zouten kunnen ontstaan zijn:

Stress, zwangerschap, gezondheidsproblemen, herstel na trauma, medicatie, de pil, eenzijdige voeding, electrosmog (computer, telefoon, gsm, radar, zendmast, etc.), vervuiling (uitlaatgassen), chemische stoffen (o.a. E-nummers, haarverven, schoonheids- en schoonmaakproducten, etc.), roken, alcohol, amalgaamvullingen, etc.

Zouten zijn bestanddelen van onze voeding en komen voor in fruit, groenten en granen. Planten vormen zouten (een zout is een verbinding tussen twee of meer mineralen) uit de minerale stoffen die zij uit de bodem halen. Echter om deze zouten te kunnen vormen moeten wel de juiste mineralen in de bodem rond de plant voorkomen (biologische telen).

In deze tijd ontbreekt het daar veelal aan door o.a. bio-industrie, glasvezelteelt en bijvoorbeeld het geven van alleen die mineralen (kunstmest) die een snelle groei bevorderen. Daarnaast leven we in een jachtige tijd die maakt dat wij niet de tijd nemen om ons voedsel goed te kauwen en ons voedsel al snel doorslikken. Door groenten, fruit en granen goed te kauwen wordt het vermengd met ons speeksel. De zouten komen vrij en kunnen opgenomen worden door ons mondslijmvlies en komen zo in de bloedbaan terecht. Via de bloedbaan bereiken zij die cellen waar het zout nodig is.

 

   
 
Saffier 34, 1625 RB Hoorn
M 06 - 105 207 68